Megmutatjuk a hat legismertebb olyan táplálékot, amitől a bőr szép lesz. Ezek képesek kezelni számtalan bőrproblémát.
1. Halolaj – az omega-3 olajban gazdag étkezés fiatalosan és rugalmasan tartja a bőrt.
Az ételekben lévő eltérő zsírsavak, fajtájuktól függően elősegíthetik a gyulladást vagy enyhíthetik azt. Ha gyulladás van a szervezetben, az legtöbbször a bőrön is meglátszik. Egyes növényi olajok rossz hatással vannak a bőrre, míg mások javíthatják az állapotát. Az állati eredetű zsírok közül az omega-3 a legjobb.
Az omega-3 zsírsavak kedvező hatással vannak a bőr állapotára, elősegítik az egészséges bőr kialakulását, fenntartását. Fogyasszon sok halat, mivel ez a leggazdagabb omega-3 zsírsav forrás. Ha nem szereti a halat, a hasznos zsírsavakat kiegészítők segítségével is pótolhatja.
2. Zöld tea – nagyon gazdag olyan antioxidánsokban, amik csökkentik a gyulladásokat.
A zöld teát gyakran alkalmazzák pattanásos bőr kezelésére. A zöld teás borogatás összehúzza a pórusokat, csökkenti a bőr zsírosságát. Csökkenti a hormonok aktivitását a bőrben, a gyulladást gyakorlatilag megszünteti, méregtelenít. Eloszlatja a bőr egyenetlenségeit. Kínában vegyítik a zöld teát és a loncfélék olajait, a keveréket pedig pattanás elleni teaként fogyasztják. Ha nem szereti a zöld tea ízét, akkor nyugodtan használhatja borogatásként. Vagy válasszon jó minőségű zöld tea tartalmú táplálék-kiegészítőt.
Kutatók felfedezték, hogy a zöld tea megoldást nyújthat a pikkelysömörre és a korpásodásra is. Ekkor ugyanis a bőr sejtjei irdatlan gyorsan szaporodnak, megvastagodnak, majd hámlani kedzenek. Kiderült, hogy a zöld tea hatóanyaga szabályozza a sejtek életciklusát egyfajta génnel, a sejtek pedig lassabban szaporodnak. Így erre a problémára is megoldást jelenthet.
3. Répa – rengeteg A-vitamint tartalmaz, ami a bőr egyik legfőbb tápanyaga. Hiányának egyik tünete a száraz bőr.
4. Áfonya – ez a gyümölcs tartalmazza a legtöbb olyan antioxidánst, amely ellenúlyozza a bőrt károsító szabad gyököket. Rendszeres fogyasztásával a bőr fiatalabbnak fog kinézni. A vörös áfonya és a fekete áfonya egyaránt hasznos táplálék, akár nyers formájukban, akár koncentrátumként étrend-kiegészítőkben.
A fekete áfonya A, B és C vitamint, valamint értékes ásványi anyagokat, magnéziumot, foszfort, mangánt, rezet és káliumot tartalmaz. Semlegesítik a szabad gyököket, melyek a fő okozói a bőr megereszkedésének, ráncosodásának. Segíti a sebgyógyulást és enyhíti a bőrirritációból eredő kellemetlen érzést.
Az A-vitamint az 1940-es években alkalmazták először bőrbetegségek – például akne vagy pikkelysömör – kezelésére. Az A-vitamin többféle bőrbetegség, pl. az akne, a száraz bőr, az ekcéma, és a pikkelysömör kezelésére is alkalmas. Továbbá segíti a különböző bőrsérülések – vágások, horzsolások, égések – gyógyulását.
5. Mezei zsurló – Gyenge, törékeny köröm és hajhullás esetében is alkalmazzák. A benne található szelén és a szilícium élénkíti fejbőr vérkeringését, valamint a szilícium fontos szerepet játszik a kötőszövetek egészségének fenntartásában.
6. Víz – a bőséges vízfogyasztás hozzájárul az egészséges bőr megtartásához. Feltölti a sejteket a szükséges vízzel és ettől egészségesebbnek tűnik a bőr, valamint a méreganyagok kiválasztásában is nagy szerephez jut a víz. Rettentő fontos a bőséges folyadékpótlás. Igyon sok, tiszta vizet!
Összességében véve elmondhatjuk, hogy egészséges dolgokat enni, és kerülni a betegséget okozó élelmiszereket egy nem is túl drága módja a szép fiatalos megjelenésnek.