Egy tanulmány szerint a csokoládé, a szójafehérje és a zöld tea speciális hatást gyakorol a szív- és érrendszerre.
A tudósok már évek óta tudják, hogy a számos élelmiszerben – gyümölcsökben, zöldségekben, gyógynövényekben, gabonafélékben és csokoládéban – megtalálható flavonoidok szívbarát alkotóelemek. Ezúttal a hatás hátterében álló mechanizmust próbálták kideríteni.
A kutatók összefüggést kerestek a flavonoidokban gazdag ételek és a kardiovaszkuláris (szív-érrendszeri) rizikótényezők – például a magas vérnyomás – között, és megállapították, hogy bizonyos ételek jótékony hatással vannak a szervezetre. Ezek az antioxidáns hatású flavonoidok lassítják, vagy megelőzik az oxidatív folyamatokat, amelyeket a szabadgyökök indítanak el, és sejtkárosodáshoz, szívbetegség és más egészségügyi problémák kialakulásához vezetnek. A mostani vizsgálatban Lee Hooper a norwichi Kelet-Angliai Egyetem kutatója és munkatársai 133 a témában megjelent – tehát a flavonoidok és a kardiovaszkuláris rizikótényezők (magas koleszterinszint, magas vérnyomás és társaik) közti összefüggésről szóló – közlemény után vonták le következtetéseiket.
A csokoládé- vagy kakaófogyasztás jó hatással volt a véráramlásra. Emellett a vérnyomás értéke is – a szisztolés (magasabb) hattal, a diasztolés (alacsonyabb) 3,3-del – csökkent, ám az úgynevezett „rossz” koleszterin szintje, vagyis az LDL-koleszterin koncentrációja nem változott. A szójafehérje csaknem két higanymilliméterrel csökkentette a diasztolés vérnyomásértéket, de nem javította a „jó koleszterin”, azaz a HDL-koleszterinszintet. A hatások kizárólag szójafehérje fogyasztása esetén figyelhetők meg, más szójatermékek esetében nem. A rendszeres zöldtea fogyasztás csökkentette a rossz koleszterin szintjét, ám a feketetea megemelte mind a szisztolés (5,6-del), mind a diasztolés (2,5-del) vérnyomásértéket.
Minél több információ lát napvilágot a flavonoidokkal kapcsolatban, annál valószínűbb, hogy egyik ételről sem derül majd ki, hogy csodaszer lenne, viszont számos élelmiszerről bizonyítják be, hogy hasznos a szívünknek és ereinknek – magyarázta Hooper, aki a The American Journal of Clinical Nutrition júliusi számában publikálta az áttekintő tanulmányt. A tanácsa pedig egyszerű: fogyasszuk a számunkra szimpatikus flavonoidokban gazdag ételeket, például sok-sok gyümölcsöt és egy kis magas kakaótartalmú étcsokoládét. Emellett természetesen ott vannak az alapvető ételek – a hagyma, zöldtea – amelyeket mindenképp érdemes rendszeresen fogyasztani.
Forrás: Vitaking