A Vitaking Brokkoli nagy mennyiségben tartalmaz brokkoli kivonatot.
A brokkoli a keresztesvirágúak családjába tartozik, neve is mutatja, hogy káposztaféle. A brokkoli név olasz eredetű, jelentése pedig káposztabimbó. Mintegy harminc fajtája ismert.
A brokkoli hatóanyagai
A brokkoli A-, C-, E- vitamint, vasat, folsavat, kalciumot, foszfort, káliumot, glükozinolátokat, rostot és fehérjét is tartalmaz. Hangsúlyozandó a benne rejlő tokoferol, niacin, pantoténsav, B1- és B2-vitamin is. A brokkoli kitűnő folsav- és béta-karotin forrás. Rendkívül gazdag növényi flavonoidokban, indolokban és izotiocianátokban. Hatalmas mennyiségben tartalmaz klorofillt.
A brokkoli jótékony hatásai
A brokkoliban található egy úgynevezett izoticianátoknak hívott fitovegyületek megállítják a pajzsmirigy túlzott hormontermelését. Ennek köszönhetően segíthet a Basedow-kór, – ami nem más, mint az autoimmun pajzsmirigy-túlműködési zavar – gyógyításában. A rendkívüli antioxidatív glutation tartalmának köszönhetően jótékonyan hat az ízületi gyulladásban szenvedőkre is egyaránt. Ezen kívül egyenesen hat féle olyan vegyület található benne, amely csökkenti a vérnyomást. Jótékony hatással van a vérre, növeli az energiát. Segít a vérszegénység és a fáradékonyság leküzdésében, ezen kívül jót tesz a szívnek és a vérkeringésnek. Antioxidáns és rákmegelőző hatásáról is híres. Kutatások bebizonyították, hogy a brokkolinak a többi káposztafélével együtt jelentős szerepe van a rákos megbetegedések kialakulását megakadályozásában.
Brokkoli a gasztronómiában
A brokkoli egy nagyon sokoldalú zöldség. A brokkolit rengeteg formában fogyaszthatjuk; párolt brokkoliként, keverhetjük a sült brokkolit vagy a párolt brokkolit bármihez. De mindezek mellett, leginkább a főtt brokkoli a leggyakrabban az a mód, ahogyan elkészítjük, és valószínűleg a legegészségesebb is. A főtt brokkolit könnyű főzni, gyors és finom.
Brokkoli receptek
Rakott brokkoli
Hozzávalók:
- 30 dkg brokkoli
- 2 dl tej
- 2 dkg vaj
- 2 dkg liszt
- 2 dl tejföl, só
- szerecsendió
A brokkolit megfőzzük egészen addig, míg puhává nem válik, majd levét leszűrjük és kivajazott tűzálló tálra tesszük. Közben a tejből, vajjal és liszttel sűrű besamelmártást főzünk, a tűzről levéve elkeverjük benne a tejfölt és sóval, reszelt szerecsendióval ízesítjük, vagy akár reszelt sajttal. A brokkolira öntjük és forró sütőben pirosra sütjük.
Borókás brokkoli
Hozzávalók:
- 1 kg brokkoli
- 3 dkg vaj
- 3 evőkanál liszt
- 2 dl tejföl
- 5 dkg füstölt sajt
- mokkáskanálnyi őrölt borókabogyó
- só
- bors
A brokkolit megfőzzük egészen addig, míg puhává nem válik, majd leszűrjük, és kikent tepsibe helyezzük. A vajban megpirítjuk a lisztet, majd 3 dl brokkoli főzőlével felengedve sűrűre főzzük. Meghintjük a borókával és a borssal. Ha kihűlt, belekeverjük a reszelt sajtot, és ezt a mártást öntjük rá a brokkolira. Előmelegített sütőben pirosra sütjük.
Brokkolis omlett
Hozzávalók
- 50 dkg brokkoli
- 4 tojás
- 2 dl tejföl
- 2 evőkanál olaj
- Petrezselyemzöld
- Só
- bors
A tojásokat habosra verjük és hozzákeverjük a félpuhára főzött, összetört brokkolit. Meghintjük borssal és petrezselyemmel, majd meglocsoljuk kevés olajjal és jól összedolgozzuk a masszát. Négy részre osztjuk és palacsintasütőben négy omlettet sütünk belőle.
Tájékoztatás
Az étrend-kiegészítők az érvényben levő európai uniós szabályozás szerint élelmiszereknek minősülnek, amelyek a hagyományos étrend kiegészítését szolgálják, és koncentrált formában tartalmaznak tápanyagokat. Bár az étrend-kiegészítők kedvező élettani hatással rendelkezhetnek, amely egyénenként eltérő lehet, jelölésük, megjelenítésük, és reklámozásuk során nem engedélyezett a készítményeknek betegséget megelőző vagy gyógyító hatást tulajdonítani, illetve ilyen tulajdonságra utalni.
Vásárlói vélemények és értékelések
Még nincs értékelés.