A szervezet maga is képes előállítani a B3-vitamint a triptofán nevű aminosavból. Az elfogyasztott fehérje tartalmú ételek lebontásakor egy triptofán nevű aminosav is keletkezik, amiből a máj előállít B3-vitamint. Nagyjából az elfogyasztott triptofán felét arra használja a szervezetünk, hogy saját fehérjéit építgesse, a maradékból pedig B3-vitamint állít elő.
Niacinamid
A niacianid legfőbb hatását a vér megfelelő koleszterinszint szabályozásában fejti ki. Jelentősen csökkenti a szívinfarktus veszélyét, antioxidánsként részt vesz többek között a zsírsavak hasznosításában, a szövetlégzésben és a méregtelenítés folyamatában. Megfelelő felszívódását csökkenti a túlzott alkoholfogyasztás, a fehérjét nem fogyasztó vegetáriánusoknál pedig gyakori ennek a vitaminnak a hiánya. Huzamosabb ideig fennálló, jelentős B3-vitaminhiány tünetei lehetnek az elhúzódó hasmenés, begyulladt nyelv és az idegrendszeri zavarok, az enyhe zavarodottságtól kezdve a kényszeres mániákig.
Mivel a napi táplálkozási ajánlások nem számolnak ezzel a saját niacin termeléssel, és kizárólag az ételeink niacin tartalmát mérik, az látszik, hogy napi 11mg egy átlagos étrend niacin tartalma.
Vásárlói vélemények és értékelések
Még nincs értékelés.