A taurin egy aminosav, mely a szervezetben természetes formában is megtalálható, jelentős mennyiségben az agyban és az idegrendszerben.
Taurin
A taurin az emberi szervezetben is előforduló kéntartamú aminosav (az aminosavak a fehérjék alkotórészei), amely legnagyobb mennyiségben az agyban és az idegrendszerben található meg. Energiatovábbítóként és méregtelenítőként működik. Stabilizálja a sejtmembránokat és szabályozza a kalciumkoncentrációt. Különböző módokon részt vesz a teljesítmény és az egészség megőrzésének folyamatain, többek közt a folyadékok szintjének szabályozásával az izomsejtekben, az ásványok szállításával, hatásával van az inzulin és az adrenalin szintjére, az anyagcserére, a zsiradékok emésztésére, az immunrendszerre, a koleszterinszintre, a sperma és epe termelésére. Jelenléte elengedhetetlen az idegrendszer optimális fejlődéséhez. Ha a szervezetben alacsony a taurin szint, különböző zavarok jelentkezhetnek, például a szívizom károsodása, a recehártya rendellenes fejlődése és növekedési visszaesések. A taurin az összes, szívben jelenlévő szabad aminosav 50 %-át teszi ki. Pozitív hatást fejt ki a szívizomra és több kutatás során kimutatták, hogy csökkenti a vérnyomást. A taurin segít a sejt belsejében lévő kalcium szintjének szabályozásában. Ha tehát a szervezetben elegendő taurin található, úgy a szív elmeszesedésének veszélye jelentősen csökken. A taurin adagolás a stresszes állapotban lévő, extrém energiát kifejtő szervezet számára, a szellemi tevékenység és a cukorbetegek megsegítésére hasznos.
A felnőtt szervezet képes előállítani, de idősebb korban csökken a termelése.
A többi aminosavval ellentétben nem összetevője a fehérjéknek, szabadon található meg a sejten belüli folyadékban.
Élettani hatása még csak részben ismert. Pótlása ajánlott lehet idősebb korban, illetve sportolók számára is, mivel az izmok tartós terhelése esetén taurin- és egyéb aminosavtartalmuk csökken.
Felhasználási javaslat: 3×1 csapott kávéskanál (1 g) folyadékban feloldva étkezés közben.
Összetevők: Taurin (99,5%), csomósodást gátló anyag: szilicium-dioxid (0,5%).
Tápanyagok 100 g porban:
- Energia 1700 kJ / 406 kcal
- Zsír 0 g
- Szénhidrát 0 g
- Rost Fehérje 0 g
- Só 0 g
Értékelések
Még nincsenek értékelések.